Uitslag Speelfilmfestival 6 oktober 2019.

Was weer een geweldige dag. Mooie zaal met veel beenruimte.

Film "Marjan" is de winnende film van het festival. 
Actrice:  Kim Hoesel.  Acteur: Ron van Roy. 
Film makers: Leo Beaten en Henk Teunissen uit Sittard. 

Beste film was: Film "Marjan" Een jonge vrouw verteld haar Jeugdvriendje  waarom zij een einde maakte aan hun relatie.
Een prachtige film! Heel mooi gespeeld en indrukwekkend.

Het  beste camerawerk: Film "Tristesse". Een leven door lijden in het verleden om  wakker te worden in het heden waar het verleden ontspoort.  Mooi! Ton van Kan. (Rotterdam} 

Het beste geluid: Film "Ben en het grijze koffertje". Ben kan met zijn  bewegingscamera alles en iedereen in de gaten houden.  Moeder denkt dat hij slaapt, maar ondertussen.... 
Geluid: Rudi Boon en Bert Stege.(Leeuwarden)

De beste acteur:  Film "Wolfje lost het op" 
OPA acteur Peter Weeting  (Zwijndrecht)


De beste actrice: Kim Hoesel van de film"Marjan" Speelde als of het allemaal net was gebeurd. Wat een emotie. Wat een mooi spel. Top!! 

De meest originele film: "Ome Koos" Ome Koos was zo aardig en meer dan dat, zo vonden de mensen dat in de straat, maar...de waardering schoot iets te ver door en dat inspireerde Ome Koos tot een daad. 
Die moet je gezien hebben. Wat een leuke film. (Middelburg)

De publieks prijs: "Marjan". 
Nog nooit is het stemmen voor de publieksprijs zo wisselend geweest. Bij elke pauze werden de stem briefjes opgehaald.  De film kreeg van de ene een 9 en een ander gaf een 4.  
Het vloog alle kanten op, maar de film Marjan was terecht de beste film van de dag.(Sittard)De beste film "Marjan". Op de foto Actrice Kim Hoesel tevens beste actrice.


De foto's van het 11e filmfestival 2019

Klik voor vergroting op de foto

Verslag van 9e Nationaal Speelfilmfestival 2017

voor non professionele amateur filmers

 op 1 oktober 2017 Cine Bioscoop Sneek.

Dit jaar was het nog voller dan vorig jaar. Veel bekende gezichten. Voor negen uur waren we al bezig met alles in orde te maken. De techniek werd door Nick van den Bergh van Cine bioscoop in de zaal gedaan. Windjammer leden en partners wisten precies waar zij op deze dag voor moesten zorgen en alles liep goed.

De 1e verrassing in de bioscoop was dat er nu op de parterre een bar was ingericht en wij dit jaar niet naar boven hoefden voor de koffie en thee. De stukjes Friese mini Oranjekoek en de Friese dûmkes die we hebben gekocht van de waardebonnen van Jumbo en Poiesz stonden klaar en langzaam stroomden de bezoekers van uit het hele land binnen. Om 10 uur zocht iedereen een plaatsje in de zaal.  Dit jaar nog meer bezoekers en gelukkig was er ook voor iedereen plaats.

Ondertussen was de jury ook binnen gekomen. En nadat zij plaats hadden genomen opende Kees Tervoort het negende Nationaal Speelfilmfestival.

Daarna nam de presentator Arjan van Gelderen het over. Hij kondigde de films aan en na afloop was er een kort interview met de maker. Zo hoorden wij ook wat  over het maken van de filmmakers . Arjan deed het uitstekend.

Hij was heel oplettend en kon daardoor ook de juiste vragen stellen, waar wij als bezoekers ook wat aan hadden.

Elke film inzender kreeg voldoende tijd om iets over zijn film te vertellen.

13.00 lunch pauze. Dit jaar voor het eerst in de foyer van de Bioscoop.

Lekker met elkaar praten en ondertussen wat naar binnen schuiven. Gaan we volgend jaar zeker weer doen. Het nieuwe restaurant in Sneek     " Aan de Gracht" op het Grootzand zorgde samen met medewerkers van Cine voor de lunch. Een minpuntje was dat er geen bordjes waren. (vergeten?) Gelukkig wel servetjes.

Om 13 uur begon het middag programma.

Zeven films zaten er nu in het programma. De eerste film was gemaakt door cliënten van de zorgboerderij.

"De dief of de Diva". Acht acteurs waren onder begeleiding met een busje gekomen. We hadden deze film expres als eerste na de pauze gezet zodat ze rustig naar hun plaats konden gaan. Ze vonden het geweldig en kregen na afloop van de film een warm applaus. Ze hebben nog twee films bekeken en daarna met applaus weer terug gegaan naar de Zorgboerderij De Parelhoender Hoeve in Slootdorp. Het was geweldig voor ze en wat hebben ze een leuke film gemaakt.
Rond 15.00 uur een korte drink pauze en opnieuw stonden er Friese hapjes klaar. Nu schaaltjes met Friese Bruinsma worst, Friese kaas, de mini Oranjekoek en de Dûmkes.

Rond 17.00 uur waren alle films gedraaid. De jury ging in beraad. Ze hadden veel tijd nodig om de juiste keuze te maken.

Er waren zo veel mooie films. Na ruim half uur kwamen ze met de uitslag.

De prijzen zijn als volgt:

De Beste film: vraag me niet waarom.  Bernard Vink   Bodegraven

Beste Geluid: film Vermeulen   Leo Beaten   Sittard

Beste Camera voering: film De Afrekening  Jef Caelen   Spoubeek

Beste Actrice: film Klem   Auke de Witte   Franeker

Beste acteur: film De Cirkel  Kees van Driel   Numansdorp

De Origineelste film: Introspectieve   Pieter van der Linde   Zelhem

De publieksprijs: film   Klem  Auke  Witte   Franeker

Annet bedankte iedereen en wenste iedereen een goede terugreis.

We kunnen terugkijken op een fantastisch festival met 18 mooie films.

Volgend jaar 10 jaar Speelfilmfestival. Feestje! We gaan daarna toch weer verder. De projectie mensen willen niet stoppen en ik ook eigenlijk niet.

Bedankt voor jullie bezoek en alle complimenten die we elk jaar weer krijgen.

Namens Windjammer leden en hun partners.

Annet Lutz


 Verslag van het 8e Nationaal Speelfilmfestival voor amateur filmers op 2 oktober 2016 in Cine Sneek.


Ook dit jaar was het weer een volle zaal. Veel bekenden gezichten en ook veel nieuwe speelfilm liefhebbers. Om 9.00 waren de leden gearriveerd in Cine en konden we de boel in orde maken.De taken waren al verdeeld en een mum van tijd was alles klaar. 

De prijzen zijn door Frits mooi neergezet . Dit jaar hebben we voor de Beste film een heel mooi glassculptuur gesponsord gekregen door de Firma Repko in Sneek.

De prijzen. Klik op de foto's voor een grotere foto
 

Burgemeester Apotheker

 

Even over negen kwamen de eerst bezoekers al binnen. De koffie stond klaar.
En met een heerlijk stuk Friese oranje koek erbij begon de dag goed..
10.00 opende Burgemeester Drs. H.H. Apotheker met een uitstekend speech het 8e nu ook Internationaal (België) het Speelfilmfestival 2016. De 1e film was "De Belofte" en het beloofde ook nog een mooie dag te worden. Daarna volgde over de hele dag nog 21 speelfilmfilms van 00.33 seconden tot maximaal 30 minuten. Dit jaar weer veel variatie en hele professionele films.
De presentator van het Speelfilmfestival was Charles Storm en hij had de zware taak om alle 22 films aankondigen en na afloop van de film met de maker een kort interview. Dat deed Charles uitstekend. Nadat we 5 mooie zeer afwisselende films hadden gezien was het tijd om te gaan lunchen aan de overkant van de bioscoop in Restaurant De Walrus. Even na 13 uur gingen we weer verder met het programma en konden we opnieuw genieten van de volgende 8 films. Mooi en heel afwisselend.
Rond 15.00 was er een korte drinkpauze en stonden de Friese producten klaar. Dûmkes koekjes, Friese worst, Friese kaas en de oranjekoek gesponsord door supermarkt Poiesz en Jumbo. Voor de jury na afloop wijn en het lekkerste suikerbrood gesponsord door Bakkerij De Haan in Sneek. Het laatste blok al weer met 9 films en we moesten ons strak aan het schema houden om op tijd klaar te zijn. Nu ook weer hele mooie indrukwekkende speelfilms. Over de hele dag genomen was het niveau ook dit jaar heel hoog. Prachtig geacteerd, mooie verhaal lijn en heel mooi camerawerk en aan het geluid was veel zorg aan besteed. Rond 17.30 was het afgelopen.
Voor de jury was het een zware inspannende klus.22 films beoordelen en als dan ook de kwaliteit van de speelfilms zo goed is. Toch kwam de jury binnen redelijke tijd terug en begon het spannend te worden. De juryleden waren:  Rob van Maanen, Ben Over en Heleen Vissinga.

 

De prijzen zijn als volgt:
De Beste film: Laura van Vladimir Murtin uit Krimpen a/d IJssel

De publieksprijs film: Laura van Vladimir Murtin

Beste Camera voering: film Laura van Vladimir Murtin

Beste Actrice: Natasja van Tilburg. De film Laura.

Beste Geluid: film Vergeten Zielen van Gerard de Boer uit Leiden

Beste acteur: Paul van Meurs. De film Leentje en Bertus. Capelle.

De Origineelste film: Caro Albert van Marco Brunu uit Delft.

Marco Brunu prijswinnaar van de origineelste film

Presentator Charles Storm


Vladimir Murtin Won met de film Laura: de beste film, de publieksprijs en de beste cameravoering. Bovendien won de film Laura de prijs voor de beste actrice en wel: Natasja van Tilburg

 

 

 

Beste acteur: Paul van Meurs. De film Leentje en Bertus. Capelle.

Gerard de Boer uit Leiden won de prijs voor het beste geluid.

     En Natuurlijk hebben we de foto's nog!!!        
verslag van 7e Nationaal Speelfilmfestival 2015 voor amateur filmers op 4 oktober in Cine Sneek.

 

Ook dit jaar was er weer een rode loper. Fantastisch dat het personeel van Cine er aan heeft gedacht om de entree zo feestelijk mogelijk te maken. De samenwerking is dan ook heel goed. Ook onze clubleden vinden het leuk en werken allemaal mee. Elk jaar verdelen we de taken en de voorbereiding loopt dan ook gesmeerd. Al vroeg kwamen de eerste bezoekers binnen en konden ze koffie/thee halen bij de bar met een lekker stukje oranjekoek en blokjes kaas. Friese

lekkernijen gesponsord door onze plaatselijke supermarkt Poiesz.

De heerlijke Friese worst en Dûmkes hebben we gekregen van de plaatselijke supermarkt Jumbo.

De opening werd verricht wethouder Mirjam Bakker van Gemeente Súdwest Fryslân. Zij vond

het geweldig dat na een beginnerscursus filmen een filmclub is ontstaan die ook heel lang goed

draait en voor de 7e keer het Speelfilmfestival organiseert. Zij vond het fantastisch dat de film inzenders vanuit het hele land komen. Mevrouw Mirjam Bakker genoot ook duidelijk van de films

Na nog even een kopje koffie met oranjekoek vertrok zij pas in de lunch pauze. Wat wij zeer

waardeerden. Het is bijzonder dat wij een festival kunnen organiseren met behulp van een niet

helemaal toereikende subsidie van de Gemeente Súdwest Frieslân, maar het is elk jaar wel

spannend of het door kan gaan. In de loop van de dag liep het aardig vol en hoopten wij dat er wel genoeg zitplaatsen waren, maar dat viel gelukkig mee. Presentator Charles Storm stak zijn enthousiasme voor de getoonde films niet onder stoelen of banken en stelde de filmmakers in de gelegenheid om hun films toe te lichten. Zondags was het buiten ook gezellig druk  toen men voor de lunch naar het tegenover het theater liggend restaurant  De Walrus ging. Na een uitstekende lunch was het publiek weer klaar voor de 2 filmblokken in de middag.

De jury bestond uit Arjan van Gelderen, Martha Ploegstra en Han Jonker en zij hadden er een zware klus aan om alle films op diverse aspecten zoals geluid, cameravoering, acteerprestaties, verhaal/script te beoordelen. De films waren dit jaar ook weer zo goed dat je eigenlijk niet meer van amateurfilms kan spreken en wat is het dan mooi om je film op een zaalbreed doek te zien. Films waar kort en soms ook jaren aan is gewerkt is. Top!

De beeld kwaliteit is ook heel hoog. Degene die niet aanwezig waren hebben echt wat gemist. Ook is het leuk om elk jaar onze vaste bezoekers te ontvangen en vele hebben nu al te kennen gegeven dat ze volgend jaar weer komen. Daar zijn we heel blij mee......

Binnen de strak geplande tijd wist de jury de uitslag te door te geven en begon de spanning op te lopen want welke film valt in de prijzen? Alle inzenders hebben een leuke herinnering mee gekregen.

Publieksprijs: 2015 "Het is goed nu". Jef Caelen Spaubeek Limburg

Beste camera voering: "Bestemming ongewis" Huub Duijf/John Bongers. Film van Hay Joosten Venlo

Beste geluidstoepassing "Bestemming ongewis". Hay Joosten / Paul van Soest Venlo

Beste actrice: Marcissa van Schuilenburg. Vrouwelijke hoofdrol in " TOMO" van Sietze de Jong Sneek 

Beste acteur: Jef Caelen - hoofdrol in film "Het is goed nu" film van Jef Caelen

Beste speelfilm: "Het is goed nu" Jef Caelen Spaubeek Limburg

Origineelste film "Transfer" Tim Gomes en Chloë Lohuis Tilburg

De inzenders van de winnende films:                                      

          Foto's van het 7e nationaal amateur filmfestival Sneek.

          Klik op een foto voor een grote foto.                                                                                                                                       

  

 

Verslag van 6e nationaal Amateur Speelfilmfestival op 5 oktober 2014 in Cine Sneek in Sneek. 


De dag begon voor de organisatie Videoclub Windjammer al direct met een verrassing. Bij aankomst in Cine Sneek lag de rode loper uit! Een attentie van Piet van Eerden om zijn waardering voor de organisatoren tot uitdrukking te brengen. Nadat alles in gereedheid was gebracht stroomde het publiek uit het hele land binnen. Zoals gebruikelijk was er weer een Friese traktatie. In het programmaboekje kon het publiek kennis nemen van het programma en informatie over de jury en de presentator. Frits Ringma, sinds begin 2014 bestuurslid van Videoclub Windjammer, opende het festival. Daarna nam Charles Storm de microfoon over voor de presentatie.

 

In drie blokken werden 20 korte speelfilms getoond. De kortste duurde 3,50 minuten, de langste 25 minuten. De films werden beoordeeld door een jury bestaande uit Bianca van Gelderen, Isabella Brand en Dick Martens. De projectie, ook van de 3D film, was van prima kwaliteit. Zoals één van de filmmakers zei, het is prachtig om eindelijk je film op een groot scherm met goede beeld- en geluidskwaliteit te zien. Met ondersteuning van het personeel van Cine Sneek is dat gelukt! De inhoud van de films ging van drama , romantiek en misdaad tot humoristisch. Maatschappelijke thema’s als pesten op school, mishandeling, leven met een zware handicap kwamen in boeiende films zonder vals sentiment aan de orde. Presentator Charles Storm stak zijn enthousiasme voor het getoonde niet onder stoelen of banken en stelde de filmmakers in de gelegenheid om hun film toe te lichten.


De jury had er een zware klus aan om alle films op diverse aspecten zoals geluid, cameravoering, acteerprestaties, verhaal/script te beoordelen. Vanwege de koopzondag was het ook gezellig druk buiten toen men voor de lunch naar tegenover het theater liggende restaurant De Walrus ging. Na een uitstekende lunch was het publiek weer klaar voor de 2 filmblokken in de middag.

Juryvoorzitter Bianca van Gelderen maakte aan het eind van de middag de prijswinnaars bekend. Samen met haar mede-juryleden reikte zij de prijzen uit. Bianca deed een suggestie om, naast de huidige prijzen, in de toekomst na te
denken over een prijs voor de meest originele film. Ook dit jaar waren de films volgens de jury allemaal van een hoog niveau. De directeur van Cine Sneek kwam met een verrassing; hij nodigde de prijswinnende beste speelfilm uit om mee te doen met Sneker Filmwinter Festival. 

De jury waardeerde net als vorig jaar een film van filmgroep Skoep uit

Numansdorp als beste speelfilm. De film “Vlamvis” van deze filmmakers ging met zowel de prijs voor de beste Speelfilm als de prijs voor de beste cameravoering naar huis. Deze film zal dus worden getoond op het eerder genoemde Sneker Filmwinter Festival in februari 2015.. Het publiek verschilde zoals gebruikelijk van mening met de professionele jury.
Zette de jury de film “Het Witte Huis” van Kees Tervoort en Piet van Eerden uit Beverwijk op 2; bij het publiek stond die film overtuigend op 1. De jury kon zich daar overigens uitstekend in vinden. Ook de niet-prijswinnaars gingen niet met lege handen naar huis; alle inzenders kregen een herinnering mee aan dit zesde Nationaal Amateur Speelfilmfestival in Sneek.


Deze dag is mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Súdwest Fryslân en bijdragen van de volgende
sponsors:
Wijkver. De Spil, Sneek Poiesz Supermarkten
Cine Sneek, Sneek Ranzijn Tuin en Dier, Sneek
Repko Sneek C1000 Olaf Hermus Sneek
Daaldersplaats, Sneek De Walrus, Sneek
Sneek, 6 oktober 2014