Focus op beweging

Op zaterdag 18 september was het dan eindelijk zo ver, het uitgestelde NOVA NOORD filmfestival gehouden te Westerbork. NOVA bestond vorig jaar 60 jaar maar kon door corona niet gevoerd worden.  Om 10 uur was er koffie met gebak en daarna werden de filmen vertoond op een groot doek.  

Er waren 17 inzendingen variërend in tijdsduur van 4 tot 30 minuten. De onderwerpen waren zeer uiteenlopend en soms ook als documentaire weergegeven, zoals een verslag van olifanten die leven in de jungle tussen India en Nepal en het aardbeving bestendig maken van een oude gemetselde fabriek schoorsteen in de provincie Groningen.  Ontroerend waren de verhalen van de cliënten van een tatoeage shop en van een terminale zieke.  Mooi weergeven de films over een ooievaarsnest, de struisvogelboerderij en het leven in het woongebied van de Sami in Fins Lapland

Ook de speelfilms (fictie)mogen niet ongenoemd blijven. “Nog een paar dagen” gaat over een man die aan het eind van zijn leven bezoek krijgt van zijn jeugdliefde, een mooi verhaal, goed in beeld gebracht.  In “Daniël” volgen we een jongetje dat thuis te weinig liefde kreeg later  via een breuk met zijn vriendin en weer later als vader met zijn eigen zoon de cirkel rond maken.  “Jurjen” laat zich het best vertalen met de tekst van het lied “de oudste stapper van de stad”.  En de film “Pang pang” waar een moeder aan haar dochter vraagt een einde aan haar leven te maken.

De jeugd was goed vertegenwoordigd met maar liefst 6 films. Eén videoclip “Yongblood” (prachtig in beeld gebracht) de overige fictie. “Game over” gaat over een jongetje dat zo lang met gamen is dat hij in slaap valt. “Blauwe plekken” over ruzie in de thuissituatie, “Horror manege”  over een logeerpartij met ernstige gevolgen, “Brainwashed” over de afleiding door telefoongebruik en tot slot “Een goed gesprek” over pesten op school.

De publieksprijs en prijs voor het beste scenario ging naar “Pang pang” van Flore Pensaert (afgestudeerd aan de filmacademie) en de beste camera voering ging naar “De schoorsteen” van Wobbe Gorter.

Alle films werden beoordeeld door de aanwezigen in de zaal en een deskundige jury die bestond uit Emile de Gruiyter en Evert Hasselaar en na vertoning voorgelezen door de voorzitter van Nova Noord Heleen Vissinga.  Veel gehoord commentaar: graag meer close ups

Aan het eind van de dag werden acht 1 minuut filmpjes vertoond. Kibbeling (in de “stijl van er komt een man bij de dokter”) van Heleen was de winnaar. Windjammer lid Tjerk Joustra verdiende de derde prijs.

Al met al een mooie dag, de koffie, gebak en lunch dik in orde, de zit (stoelen) spartaans.

Gerard Schuurmans.


Vergeet niet af en toe te kijken op onze Facebookpagina en op de website. Daar staat over het algemeen het laatste nieuws.

Op de vrijdagochtend is in de Spil al jaren een filmmontage groep bezig. Onder begeleiding kan je, je films monteren en bewerken. Ook worden er 8mm en Super 8 films over gezet en soms ook videobanden.

Heb je vragen of wil je ook iets met al je filmmateriaal doen.

Kom dan vrijblijvend langs op een clubavond in de Spil Wij beginnen om 19.30 uur.